De nye kostråd og plantebaseret kost

2611-154
Tid
Torsdag 23/4/26, 17.45
Sted
SDU Odense
Moseskovvej (Hold dig orienteret via vores hjemmeside for at få den fulde adresse)
5230 Odense M
Pris
- Standard 275,00 kr.
- Studerende 0,00 kr.
Helaftensforelæsning
Bliv klogere på, hvad de nye kostråd fra 2023 (Nordisk Næringsstofs Anbefalinger) indeholder. Hvad vil det sige at spise plantebaseret? Hvad betyder det for vores sundhed, og hvad skal man være særligt opmærksom på? Er det godt for alle at spise mere plantebaseret og mindre kød? Er der aldersgrupper, hvor det ikke er godt at undgå at spise kød? Fx ældre eller mennesker med tarmproblemer eller knogleskørhed?
Der er mange myter og fordomme om, hvad der er godt at spise både for vores helbred og klima. Må man spise sukker og gluten? Skal man leve plantebaseret og undgå kød for at leve længe? Skal man faste eller spise mange små måltider? Må man overhovedet spise noget som helst?
I de nye kostråd er der lagt op til, at planteriget bør fylde mere på vores tallerken. Samtidig får kød – særligt fra de firbenede – kun en beskeden plads, næsten som en forbudt spise eller eksklusiv delikatesse. En del har allerede af forskellige årsager, som fx miljø, etik eller sundhed, fravalgt kød til fordel for planter og grøntsager i kosten. Hvad er fordele og ulemper ved dette?
Vi har dokumentation for, at den såkaldte middelhavskost er god for vores helbred. I det nordiske køkken har vi dog mange lige så gode fødevarer og ingredienser som i middelhavskosten. Med de nye Nordiske Næringsstofanbefalinger har vi solide råd om ernæring, der beskytter både helbred og klima.
Program:
-
Torsdag. 23/4/26 kl. 17.45 - 20.45Mette Borre, klinisk diætist, Aarhus Universitetshospital